آموزش گلدوزی برزیلی مبتدی
نویسنده : علی بجنوردی | زمان انتشار : 26 بهمن 1400 ساعت 22:20
شما می توانید قبل از شرکت در "دوره آموزش جامع گلدوزی باد از ابتدا تا پیشرفته " با مفاهیم اولیه آموزش گلدوزی با دست آشنا شوید:
در این مقاله قصد داریم به بررسی موضوع آموزش گلدوزی از ابتدا بپردازیم. بسیاری از افراد فکر میکنند یادگیری گلدوزی کاری بسیار دشوار و وقت گیر می باشد، اما باید گفت که میتوان با کمی تمرین به سرعت آن را یاد گرفت. گلدوزی یکی از کارهای هنری آرامش بخش و زیبا است که در پایان روز انجام آن میتواند خستگی یک روز طولانی را از تن به در کند.
در این مقاله سعی می کنیم به ترتیب گام های مختلف گلدوزی را با شما پیش ببریم. اما دقت داشته باشید که برای آموزش حرفه ای و بی نقص گلدوزی به شما توصیه می کنیم در دوره های آموزش گلدوزی که توسط متخصصان این امر برگزار می شود، شرکت کنید. یکی از بهترین دوره های آموزشی برگزار شده، آموزش های گلدوزی سایت دوزی گل می باشد. برای این منظور حتما به آموزش های گلدوزی سایت دوزی گل مراجعه کنید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.در این مقاله به این سوالات که ممکن است برای شما پیش امده باشد پاسخ می دهیم:1. گام اول: وسایل مورد نیاز برای شروع دوخت کدامند؟2. گام دوم: نحوه انتقال طرح گلدوزی به چه صورتی است؟3. گام سوم: نحوه درست سوزن نخ کردن چگونه است؟4. گام چهارم : نحوه ایجاد انواع کوک در گلدوزی را به چه شکل است؟
گام اول: وسایل مورد نیاز برای شروع دوخت
اولین گام برای شروع گلدوزی تهیه وسایل مورد نیاز می باشد. بدین ترتیب که می بایست به مراکز فروش وسایل گلدوزی مراجعه کرد و یا اینکه از طریق وب سایت های مربوطه اقدام به تهیه وسایل مورد نیاز کرد. یکی از بهترین سایت های فروش لوازم گلدوزی، بخش خرازی وب سایت دوزی گل می باشد. (بدین منظور می توانید به بخش خرازی وب سایت مراجعه کنید) در ادامه تعدادی از اصلی ترین و اولیه ترین وسایل مورد نیاز شما ارائه شده است:a) کارگاه گلدوزیb) قیچیc) نخd) سوزنe) خودکار حرارتیf) ماژیک قابل حل در آبg) پارچه مناسب گلدوزییکی از مهم ترین وسایلی که مورد نیاز هنرمندان عرصه ی گلدوزی می باشد، کارگاه گلدوزی است. این وسیله می تواند به میزان زیادی به دقت و ظرافت اثر نهایی شما کمک کند. به همین دلیل در ادامه انواع گارگاه گلدوزی و نحوه استفاده از آن را ارائه می دهیم.گارگاه های گلدوزی با جنس های مختلفی در بازار موجود است که رایجترین نوع آن به صورت پلاستیکی و چوبی بوده که اصولا تمامی فروشگاه های صنایع دستی اینگونه از لوازم را دارند. در عین حال انواع مربع شکل، دایره ای شکل و بیضی شکل این کارگاه ها در بازار موجود می باشد که شما می توانید بر اساس طرح خود، کارگاه مربوطه را تهیه کنید. در اولین مرحله بهتر است که یک قطعه پارچه را که از کارگاه مورد نظر بزرگتر باشد تهیه کنید.
برای این که بتوان پارچه را به خوبی در کارگاه مورد نظر ثابت کرد باید ابتدا پیچی که در قسمت بالایی کارگاه وجود دارد را شل کنید، با این کار حلقه ها از یکدیگر جدا خواهند شد. حلقه بیرونی را کنار گذاشته و پارچه مورد نظر را بر روی حلقه داخلی بگذارید، پس از این کار حلقه بیرونی را روی آن گذاشته و محکم فشار دهید.به این طریق پارچه میان دو حلقه محکم شده و حالت ساندویچی شکلی پیدا میکند. سپس با محکم کردن پیچ بالایی حلقه پارچه کشیده میشود. توجه داشته باشید که میزان کشیدگی پارچه نباید بیش از حد باشد چون میتواند کار گلدوزی را با مشکل روبرو کند. زمانی که پارچه به شکل درستی کشیده شد میتوانید پیچ را محکم کنید تا پارچه ثابت بماند.
گام دوم: نحوه انتقال طرح گلدوزی به چه صورتی است؟
یکی از مهم ترین مراحل گلدوزی انتقال طرح گلدوزی روی پارچه می باشد. برای این منظور می توانید در ابتدا طرح مورد نظر خود را تهیه کنید. و سپس با توجه به آموزش هایی که در مقاله انتقال طرح گلدوزی روی پارچه شده است، طرح خود را روی پارچه منتقل کنید.گام سوم: نحوه درست سوزن نخ کردن را بیان کنید؟پس از آنکه طرح مورد نظر را روی پارچه منتقل کردید ، و کارگاه را به خوبی جا انداختید، می توانید گلدوزی را آغاز کنید. اولین مرحله از این بخش سوزن نخ کردن می باشد. برای این کار در ابتدا سر نخ را کمی مرطوب کرده و آن را بین انگشت شصت و اشاره بکشید. انجام این کار موجب میشود تا نخ به صورت مسطح در بیاید و به سادگی بتوان آن را از سوزن رد کرد. برای دوخت گلدوزی باید توجه داشته باشید که نخ را نباید به هیچ عنوان دو لایه کرد و تنها کافی است که یک سر آن چند سانتیمتر آویزان باشد.ته نخ را یک گره ساده بزنید که هنگام شروع گلدوزی نخ از پارچه بیرون نیاورید. توجه داشته باشید که بعد از گره بهتر است که اضافات نخ را قیچی کنید چون اگر بیش از یک سانتیمتر باشد ، ممکن است موجب شود هنگام کوک زدن نخ ها در هم گره بخورند. نخ هایی که در بازار موجودند معمولا به صورت 6 رشته ای به فروش خواهند رسید، چنانچه طرح مورد نظر شما از جزئیات بیشتری برخوردار است میتوانید رشته های نخ را از هم جدا کنید.
گام چهارم : نحوه ایجاد انواع کوک در گلدوزی را به صورت کامل توضیح دهید؟
در واقع در این مرحله شما آماده هستید، که شروع به دوخت کنید. اما دوخت ها انواع مختلفی دارند که در ادامه به توضیح بخشی از آنها خواهیم پرداخت.
a)نحوه ایجاد کوک ساده:
این نوع از کوک همچون کوک های ساده خیاطی است که بسته به نظر شما میتواند به صورت کوتاه یا بلند و یا این که به شکل رندم بر اساس نوع طرحی که انتخاب نموده اید، ایجاد شود. معمولا چنین کوکهایی را برای چهارچوب، طراحی و یا نمونه هایی که باید باز و هوا مانند به نظر برسند استفاده میکنند. معمولا مربیان ایجاد چنین کوک هایی را برای تمامی نقاط کار توصیه نمیکنند، چون میتواند بیش از حد باز باشد.هنگام دوخت چنین کوک هایی به شکل استاندارد آن میتوانید یکی از رو بزنید و یکی از زیر و یا این که سوزن را به صورت پیوسته چند بار در پارچه فرو کنید تا هنگام بیرون کشیدن آن همزمان چند کوک ساده را ایجاد کرده باشید. افرادی که در این هنر تازه کار هستند، بهتر است کوک ها را دانه به دانه یکی از رو و یکی از زیر بزنند، چون ممکن است با یکباره کاری فاصله میان کوک ها دقیق نباشد.
برای شروع باید قسمت نهایی نخ را گره زده و سوزن را از سمت پشت کار (زیر پارچه) وارد کرده و از روی پارچه خارج کنید. با این کار یک بخیه ایجاد نموده اید که برای ادامه آن باید تمامی بخیه ها را بر اساس اندازه اولین نوع آن ایجاد نمایید تا اندازه بخیه ها مشابه یکدیگر باشند. در نهایت میتوانید رشته های نخ را در پشت کار به دو قسمت تبدیل کرده و آن را گره بزنید. سپس برای مرتب شدن آن اضافات نخ را قیچی کنید.
b)نحوه ایجاد کوک زیگزاگ:
طرح مورد نظر را با استفاده از ماژیک محو شونده یا با استفاده از مداد خیاطی بر روی پارچه مورد نظر طراحی کنید. این طرح باید حتما دو خط موازی نسبت به یکدیگر داشته باشد. به هر میزان که این دو خط از یکدیگر دورتر باشند. حاشیه طراحی شده برای کار نیز بزرگتر خواهد شد. سپس روی خطوط طراحی شده به صورت منظم نقاطی را مشخص کنید، این نقاط به نوعی الگوی شما را تشکیل میدهند.سپس برای شروع دوخت باید سوزن را از پشت کار و در اولین نقطه مشخص شده روی خط بالایی بیرون بیاورید. بر اساس تصویر سوزن را از نقطه A به نقطه B برسانید. سپس این کار را دوباره بر روی خط بالا باید تکرار کنید و از نقطه C به نقطه D برسانید. این مرحله را دوباره از روی خط پایینی و کنار نقاط قبلی شروع کرده و تا به آخر باید این دوخت را یکی از پایین و یکی از بالا روی کار بزنید.
زمانی که به انتهای نقاط مشخص شده رسیدید، نخ را از پشت کار محکم به صورتی که در مراحل قبل توضیح دادیم ، گره بزنید و اضافات آن را با قیچی به شکل کامل ببرید تا اضافات نخ کیفیت پشت کار را تحت تاثیر قرار ندهد. در مرحله بعد باید یک نخ را با رنگ دیگری که مورد پسندتان باشد ، انتخاب کنید. از ابتدای طرح شروع کرده و سوزن را از اولین تقاطع دور نخ بیرون بکشید و آن را به صورت یک بست در بالای همان قسمت وارد کنید. این کار را باید برای تمامی طرح های زیگزاگ مورد نظر تکرار کنید و همه تقاطعه ای آن را ببندید. با این کار یک حاشیه بسیار زیبا برای طرح خود ساخته اید.
c)نحوه ایجاد کوک زنجیری:
در ابتدا خطی را به عنوان الگوی کار خود بر روی پارچه با استفاده از ماژیک بکشید. سپس سوزن خود را از سمت پشت پارچه و در قسمتی که خط الگو را کشیده اید، وارد کنید و آن را گره بزنید که با کشیدن نخ در نیاید. در مرحله بعد باید از قسمتی که سوزن را وارد کرده به پایین برگردانده و دوباره خارج کنید، اما باید توجه داشته باشید که سوزن به صورت کامل نباید به پایین کشیده شود تا بتوان با این کار یک حلقه کوچک بر روی پارچه ایجاد نمود.سپس سوزن را حدود نیم سانت دورتر درست بر روی خطی که از قبل با استفاده از ماژیک کشیده بودید، از پشت وارد کرده و سوزن را در وسط حلقه ساخته شده در مرحله قبل، قرار دهید. بعد از این کار میتوانید سوزن خود را کشیده و نخ را محکم کنید، حال میبینید که اولین زنجیره بر روی پارچه به دست آمد. دوباره باید سوزن را از همان نقطه که وارد پارچه شده رو به پایین ببرید و تمامی مراحل ذکر شده را تکرار کنید.
برای این کار میتوانید از انگشت خود به عنوان نگه دارنده حلقه استفاده کنید. این کار را طی مراحل متعدد انجام داده تا به انتهای کار برسید، زمانی که به انتهای آن رسیدید سوزن را دقیقا در پشت آخرین کوک به سمت پایین برده و در پشت پارچه گره بزنید تا کار به اتمام برسد.
d)نحوه ایجاد گره فرانسوی:
در ابتدا از هر قسمتی که قصد دارید گره را در آن نقطه بزنید سوزن را از زیر کار وارد کرده و به بیرون بیاورید. سپس نخ را یک بار به دور سوزن بپیچید و دوباره از نقطه ای که سوزن را وارد کردید با فاصله ای کوتاه خارج کنید. در این مرحله باید هنگام انجام این کار اضافه نخ را با دست دیگر نگه دارید چون در غیر این صورت ممکن است گره شما شل شود.
با دست دیگر باید سوزن را در پشت پارچه در قسمتی که نخ از آن بیرون آمده دوباره به داخل فشار دهید. در حالی که نخ به صورت محکم در دست شماست، سوزن را از میان آن بکشید. چنانچه قصد داشته باشید که نهایتا گره های ایجاد شده بر روی پارچه شما بزرگتر باشد، میتوانید نخ را دو یا چند بار بسته به سلیقه خود به دور سوزن بپیچید و این کار را دوباره تکرار کنید. انجام گره فرانسوی را به صورت مداوم چند بار تکرار کنید تا کاملا آن را یاد بگیرید.
اغلب افرادی که به کار گلدوزی مشغولاند، ایجاد گره فرانسوی را یک معضل همیشگی میدانند اما این کار با کمی تکرار و تمرین به سادگی قابل انجام است. از این نوع گره میتوانید در بخش های مختلفی از کار استفاده کنید به عنوان مثال میتوان برای ایجاد نقطه در متن از آن بهره برد و یا با استفاده از یک پیچ و دو پیچ و سه پیچ به ترتیب گره هایی را از کوچک به بزرگ بر روی پارچه ایجاد کرد.
e)نحوه ایجاد کوک ریشه ای:
این نوع از کوک معمولا برای ایجاد شاخه و یا گل در گلدوزی استفاده میشود. هنگامی که از این کوک برای گوشه های تیز استفاده میکنید باید به دقت کار را پیش برده و طرح بزنید. افرادی که قصد طراحی متن را در کار خود دارند بیشتر از این کوک استفاده خواهند کرد. انجام این نوع کوک شباهت بسیار زیادی را به کوک زیگزاگی دارد، اما به جای پیوند دادن آنهادرست در کنار آخرین کوک سوزن را برای کوک بعدی بیرون میکشید.کوک ها را با اندازه کوچک حدود یک دانه برنج بر روی پارچه ایجاد کنید، سپس از سمت راست یا سمت چپ دوخت قبل دوباره سوزن را در پارچه فرو کرده و یک کوک دیگر که نزدیک به کوک قبلی باشد ایجاد نمایید. طبق همین روش باقی کوک ها را تا انتها کشیده و به پاپان طرح مورد نظر برسانید. سپس بعد از آخرین کوک آن را از پشت کار گره زده و نخ اضافه را قیچی کنید.
برای این که طرح شما بدون مشکل باشد بهتر است که از قبل با استفاده از ماژیک طرح مورد نظر خود را کشیده و طبق آن پیش بروید.
f)نحوه ایجاد کوک اطلسی:
طراحی و گلدوزی این نوع از کوک برای به کارگیری رنگهای مختلف در کار یکی از بهترین روشها به حساب میآید، اما کاربردهای فراوانی دارد که از قبیل آن شامل پر کردن حروف، شکل و انواع طرحها است. این نوع کوک میتواند به روش های مختلفی ایجاد شود، میتوانید با استفاده از کوک زیگزاگی دور یک شکل را ایجاد کنید و سپس با استفاده از این کوک آن را به صورت کامل پر کنید. این نوع کوک قابلیت ایجاد انواع شکل ها را به صورت برجسته دارد.برای ایجاد کوک اطلسی ابتدا با استفاده از ماژیک روی پارچه خود را طراحی کرده و با بهره گیری از کوک زیگزاگی خطوط دور کار را ایجاد نمایید و سپس به شکل ساده از ابتدا و انتهای طرح شروع به کوک زدن کنید تا جایی که طرح مورد نظر به صورت کامل پر شود.
یکی از مهمترین مسائلی که باید در طراحی این دوخت به آن توجه کنید، این است که برای هرچه زیباتر شدن کار بهتر است که به خطوط کناری نزدیکتر شوید. با این عمل طرح شما پرتر شده و زیباتر به نظر میرسد. چنانچه بعد از انجام کار متوجه تکه های خالی در آن شدید، آن را با کوک مستقیم و دانه ای پر کنید.
g)نحوه ایجاد کوک مستقیم و دانه ای:
این کوک نیز شباهت بسیار زیادی به کوک ساده دارد با این تفاوت که در آن فردی که گلدوزی میکند، به دنبال یک خط ساده نیست و ممکن است محلی که قرار میگیرد، به شکل تصادفی انتخاب گردد. طول این دسته از کوک ها بنا به استفاده و طرح مورد نظر میتواند بسیار متفاوت باشد. این نوع از کوک برای مناطقی که نیاز به بافت دارد یکی از مناسب ترین طرح ها است.
معمولا کوک های دانه ای بسیار ظریف زده میشوند به همین دلیل بهتر است که قبل از بهره گیری این نوع کوک، رشته های نخ را از یکدیگر جدا کرده تا بتوان زیبایی طرح را با ظرافت آن دو چندان کرد. این دسته از کوک ها مورد استفاده در قسمت های مختلفی است که از جمله آن پر کردن شکل ها، اضافه کردن جزئیات، ایجاد سایه و ... است.