افرادی که به پته دوزی علاقمند هستند یکی از کارهایی که باید به خوبی بلد بوده و در مورد آن آموزش ببینند، توپر دوزی است. (انواع رودوزی در ایران چیست؟) توپر دوزی در پته با روش ساتن دوزی انجام می شود. این کار باید با دقت و رعایت ظرافت های خاص انجام شده و جزئیات آن رعایت شود در غیر این صورت ممکن است به طرح و نقش دوخته شده آسیب وارد کند.(ویژگی های یک رودوزی با کیفیت چیست؟) اینکه توپردوزی به چه شیوه ای انجام شود به نوع طرح و نقشه و ابعاد آن هم بستگی دارد که در ادامه به آن می پردازیم.
آموزش توپر دوزی در پته برای گل های ریز
همانطور که در سطر بالا هم اشاره شد، توپر دوزی بستگی به نوع طرح و نقشه هم دارد. مثلا اگر قرار باشد که گل های ریز و برخی برگ های خاص توپردوزی شوند باید از روش ساتن دوزی استفاده شود. ساتن دوزی تکنیک پر کردن نقش و نگارهای در پته و برخی دوخت های دیگر است البته ساتن دوزی در گلدوزی هم مورد استفاده قرار می گیرد. ساتن دوزی به این شکل است که ابتدا مثلا سوزن را از نقطه یک بیرون می آورید و از نقطه دو وارد پارچه می کنید و بعد دوباره از نقطه 3 خارج می کنید. در مرحله بعد باید سوزن از نقطه 4 وارد شود. این کار باید به شکلی باشد که کوک ها کاملا نزدیک به هم بوده و زمینه پارچه رویت نشود برای همین گفته می شود توپردوزی به شیوه ساتن دوزی.
آموزش توپر دوزی در پته برای برخی برگ ها
برای برخی برگ ها که شکل خاصی دارند، توپردوزی دیگر به شیوه ساتن دوزی جواب نمی دهد و باید از روش دیگری استفاده کنید در این حالت از شیوه جناغی یا دوخت برگ دو طرفه استفاده می شود.
در ادامه توضیحاتی که در خصوص آموزش توپر دوزی در پته ارائه کردیم، دانستن برخی نقاط خالی از لطف نمی باشد. عموما در پته دوزی اگر به خصوص برای شال یا رومیزی و استفاده های این چنینی باشد باید طرح انداختن روی پارچه توسط افراد خبره و استاد کار صورت گیرد.
یکی از مراحل مهم در پته دوزی طرح انداختن روی پارچه است که باید با دقت انجام شود چون دوخت روی نقش صورت گرفته و اگر نقش دقیق نباشد دوخت هم زیبا و نفیس اجرا نخواهد شد. از جمله ویژگی هایی که یک پته نفیس و ارزشمند باید داشته باشد طرح و نقشه تمیز و دوخت منظم و هماهنگ با طرح و نقشه است.